Maatschappelijke Stage

Een maatschappelijke Stage is een vorm van leren binnen of buiten de school, waarbij door de leerling kennis gemaakt wordt met allerlei aspecten en onderdelen van de samenleving. De Maatschappelijke Stage laat de leerling kennis maken met vrijwillegerswerk en wordt daarom niet binnen commerciële bedrijven ingevuld. De regering heeft besloten dat de Maatschappelijke Stage vanaf schooljaar 2011 voor alle leerlingen van het praktijkonderwijs een verplicht vak is waaraan minimaal 48 uur besteed moet worden.

De interne stage vindt plaats in het 1ste schooljaar. De 2de jaars leerlingen van De Sprong zijn verplicht om zich 30 uur in te zetten voor een maatschappelijke organisatie. Dit kan op vaste of wisselende tijden. Het is bedoeld om leerlingen te leren zien en ervaren dat ze onderdeel zijn van een groter geheel en daar ook iets aan kunnen bijdragen. Tijdens de Maatschappelijk Stage is het de bedoeling dat leerlingen via vrijwilligerswerk iets voor een ander doen, zonder dat ze daarvoor betaald worden. Zodat leerlingen ervaren dat zij zeker iets voor een ander kunnen betekenen. ze worden beloond met een leuke ervaring en een Maatschappelijke Stage certificaat.

In het 3de schooljaar wordt de Maatschappelijke Stage onderverdeeld in het kerst- en voorjaarsdiner. Ook worden er onder andere klussen gedaan in bijvoorbeeld andersmans tuin. Wij hebben ondervonden dat leerlingen terugkijken op de Maatschappelijk Stage als een hele leuke en leerzame ervaring.

Op De Sprong zijn de Maatschappelijke Stage Coördinatoren het aanspreekpunt. Mochten er vragen, opmerkingen of suggesties zijn, dan horen wij dit graag.

Maatschappelijke Stagecoördinatoren

Petra Goldberg & Kim Smit-Gahrmann

p.goldberg@spon.nl
k.gahrmann@spon.nl